Slaný koláč

Slaný koláč je opoziční variantou na sladké koláče, což ocení hlavně ti, kteří sladké zrovna nemusí. Za nejznámější slaný koláč můžeme označit pizzu anebo případně cibulový koláč. V České republice patří mezi velice oblíbené slané koláče záviny z lístkového těsta, které můžete naplnit různými ingrediencemi.

Mezi velmi oblíbené varianty slaného závinu pak patří ten se směsí kysaného zelí spolu s anglickou slaninou a plátky uzeného, kdy se vše rozprostře po celé ploše vyvaleného plátu lístkového těsta. S náplní se potom sroluje a dá se péct na 20 minut do rozehřáté trouby.

Druhou velice oblíbenou verzí lístkového koláče je kombinace šunky, plátkového sýra, rajského protlaku a bazalky. Podle chuti jej můžete obohatit o nakrájenou cibuli anebo žampiony.

Tyto verze ale nejsou konečné. Existuje celá řada náplní. Listové těsto můžete plnit  špenátem, mozzarellou, hermelínem,  nivou, či třeba kuřecím masem. Možností skutečně bezpočet.

Kromě tohoto slaného koláče máme pro váš  ještě jeden tip na slaný koláč. Jde o česnekový koláč z kynutého těsta a jeho výroba není nikterak složitá. Svým způsobem  jde vlastně rovněž o jistý druh kynutého závinu.

Co budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 lžičku cukru
  • 800 gramů hladké mouky
  • celou kostku čerstvého droždí
  • 125 gramů másla
  • špetku soli
  • paličku česneku
  • 150 gramů sýru Eidam
  • kmín

Postup práce:

  1. Mléko spojte s olejem, cukrem a hladkou moukou do něhož pořádně zapracujete droždí.
  2. Těsto pak dejte na hodinu a půl do tepla kynout.
  3. Po vykynutí dejte těsto na vysypaný vál a pořádně propracujte.
  4. Těsto rozpulte na dva díly z nichž postupně zhotovíte dva záviny.
  5. Každý díl těsta vyválejte na tenký plát.
  6. Rozpustíte si v rendlíku máslo do něhož přidáte prolisovaný česnek.
  7. Mašlovačkou pak potřete celou plochu rozváleného závinu roztopeným máslem s česnekem.
  8. Zasypete strouhaným sýrem a srolujete.
  9. Vložíte na plech s pečícím papírem, přikryjete utěrkou a necháte ještě 30 minut kynout.
  10. Před vložením do trouby pomašlujete vajíčkem, můžete posypat kmínem a dáte péct při 180 stupních asi 30 minut, dokud těsto nebude zlaté.


Doba přípravy:

3 hodiny

Počet porcí:

20

   Podobné recepty:

Napsat komentář

Prima recepty
Tipy a recepty na dorty svatební, narozeninové i mnohé další. Dárky a přáníčka pro romantické datum Sv. Valentýn.
Připravujete vánoční cukroví doma? Nechte se inspirovat našimi recepty.
Vlastní nápady na sladké pečení
Blog Ivany a Zdeňka nejen o pečení.
Recepty online
Dobré Recepty- kuchařka na každý den.
Inspirujte se nejlepšími recepty s fotkou od českých kuchařek a kuchtíků.
Vyzkoušejte vynikající recepty na zákusky na rodinné oslavy.
Vaření a pečení
Poker zprávy- Novinky ze světa pokeru každý den.
Zajímavé odkazy

Pěkné originální dárky a dárky pro muže můžete nakoupit i online v eshopu.

TOPlist