Kynuté koláče

Kynuté koláče patří mezi českou klasiku a co si budeme povídat, možná se necháme zlákat cizokrajnými chutěmi, tak stejně nejraději saháme po typicky českých koláčích.

Je jedno, ať už se jedná o Hlučínský koláč, Frgál, či třeba české buchty, kynuté koláče, pro nás mají své kouzlo a milujeme je pro jejich lahodnou chuť hebkost a jejich vynikající náplně.

Žádná správná kuchařka by proto neměla při svém pečení zapomenout ani na posvícenské koláče, či svatební koláčky a poradit by si měla i s kynutým ovocným koláčem.

Ovocný koláč navíc tvoří základ pro celou řadu různých variací kynutých koláčů. Nevíte, jak se vyrábí? Nevadí, přinášíme vám na něj recept.

Co budete potřebovat:

  • 80 gramů krupicového cukru
  • 400 gramů hladké mouky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • půl kostky čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 60 gramů másla
  • špetku soli
  • 3 žloutky

Postup práce:

  1. Nejprve si vyrobte kvásek  –  spojte dohromady droždí, lžíci cukru, 70 ml mléka a dvě lžíce mouky. Tuto směs vyšlehejte a dejte kynout.
  2. Mezitím prosejte do mísy mouku, kterou smícháte s krupicovým a vanilkovým cukrem a ochutíte trochou soli.
  3. Do sypké směsi budete postupně přidávat – žloutky, roztopené máslo a nakonec i kvásek.
  4. Vypracujte tuhé vláčné těsto, zabalte do utěrky a dejte do tepla na hodinu kynout.
  5. Po vykynutí dejte na vál, vysypte moukou a rozválejte na velkou placku.
  6. Takto rozválené těsto přeneste na plech s vysokým okrajem a položte na pečící papír.
  7. Těsto pokryjte náplní.
  8. Náplní mohou být povidla anebo maková náplň, či různé ovoce. Náplní může být i 500 gramů tvarohu propojeného se 150 gramy moučkového cukru, 1 balením vanilkového práškového pudinku a hrstí propraných hrozinek. Krém rozetřete po celém povrchu koláče a nakonec jej zasypejte drobenkou, kterou jste si vyrobili podle našeho receptu na drobenku.
  9. Koláč přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout, teprve až pak jej vložte do předem předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte dokud nezrůžoví.


Počet porcí:

16

Doby přípravy:

3 hodiny

Tip:

Mimo velkého koláče, můžete vyrobit i malé koláčky. Vše se mění podle způsobu zhotovení a také náplní.

   Podobné recepty:

Napsat komentář

Prima recepty
Tipy a recepty na dorty svatební, narozeninové i mnohé další. Dárky a přáníčka pro romantické datum Sv. Valentýn.
Připravujete vánoční cukroví doma? Nechte se inspirovat našimi recepty.
Vlastní nápady na sladké pečení
Blog Ivany a Zdeňka nejen o pečení.
Recepty online
Dobré Recepty- kuchařka na každý den.
Inspirujte se nejlepšími recepty s fotkou od českých kuchařek a kuchtíků.
Vyzkoušejte vynikající recepty na zákusky na rodinné oslavy.
Vaření a pečení
Poker zprávy- Novinky ze světa pokeru každý den.
Zajímavé odkazy

Pěkné originální dárky a dárky pro muže můžete nakoupit i online v eshopu.

TOPlist