Dýňový koláč
Co budete potřebovat:
- 250 gramů mouky
- půl lžičky prášku do pečiva
- 75 gramů cukru
- 125 gramů másla
- 1 vejce
- 350 gramů dýně
- 150 gramů hnědého cukru
- půl lžičky zázvoru
- půl lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 2 lžíce javorového sirupu anebo melasy
- 3 vejce
- 200 gramů smetany ke šlehání
- trocha vody
Postup práce:
- Těsto vyrobíte tak, že nejprve do mísy prosejete hladkou mouku ke které přidáte prášek do pečiva.
- Vejce vyšleháte s cukrem do pěny a pak do něj postupně zašlehávejte změklé na kostky nakrájené máslo.
- Do hotové pěny potom vmíchejte sypkou směs.
- Připravte si kulatou koláčovou formu, kterou vymažte a vysypejte. Až potom do ní přeložte hotové těsto, které roztáhněte po celém povrchu a přetáhněte i přes okraj.
- Uvařte dýni s trochou vody, dokud se z dýně nebude měkká. Z uvařené dýně udělejte pyré – vidličkou anebo mixérem.
- Do pyré přidejte veškeré koření, hnědý cukr a javorový cukr.
- Vyšlehejte šlehačku, kterou pak opatrně spolu se třemi vejci vmíchejte do dýňového pyré.
- Takto připravené pyré pak vložte do formy a dýňový koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia na 45 minut.
- Hotový koláč by měl být uprostřed stále ještě trochu vlhký.
Počet porcí:
8 – 10
Doba přípravy:
45 minut
Tip:
Po upečení nechte vychladnout, naporcujte na trojúhelníky, zaprašte moučkovým cukrem případně ozdobte ručně vyrobenou šlehačkou.